Madpakketid

Madpakketid. 
Skolernes sommerferie er slut og mange mange børn og voksne er tilbage i hverdagen med den daglige madpakke. Vi er mange, der hver dag smører madpakker både til os selv og til vores børn. Det er ikke alle forundt at have frokostordning, kantine og lignende på skole og arbejdsplads.

Forny madpakken.
Glem alt om kedelige brune, lunkne, ildelugtende madpakker fra barndommens skoletaske – den hvor rødbeden havde farvet alle madderne røde og hvor det hele af en eller anden grund smagte ens – hvis det overhovedet blev spist.
Der er masser af god inspiration til at forny madpakken. Se faktaboks.
Der er god økonomi i madpakker.
Madpakker er en god investering. Både i økonomi og i energi.
Det er dyrt at købe tilfældig fastfood, chips, citronmåner osv. Det hjælper på husholdningbudgettet at smøre egen madpakke.
Mad er kroppens brændstof og hjernens. Det er derfor en god investering at tanke godt op, så der er energi til dagens udfordringer, arbejde, læring, koncentration og trivsel.

Madkassen.
Smørrebrødspapir med en elastik omkring dur ikke. Den bliver hurtigt klemt og kedelig. Sørg for at have en god og rummelig madkasse, gerne med ekstra små bokse eller rum. Der findes mange forskellige på markedet. Når det er madkasser til børn er det vigtigt, at den er enkel at åbne og overskuelig.
Er du glad for en salat eller en middagsrest, så vælg en madkasse, der er egnet til det.
Skolebørn har ofte brug for mad allerede i 10 pausen. Det har du måske også selv på dit arbejde. Sørg på at pakke noget enkelt til 10 pausen – 1 frugt, 1 bolle, en amagermad, 8 mandler eller hvad der nu er enkelt for dig.

Indpakning.
Enkelhed er overskriften – sammen med overskuelighed. I god mening pakkes et hav af små lækkerier i hver sin sølvpapirpakke. For et barn, der åbner en pakke fyldt med sølvpapirpakker kan det være helt uoverskueligt og derfor er der chance for at kun lidt bliver spist. Det samme gælder for mange pakker i klæbende film.
Det kan være besværligt i starten, men find ud af, hvad der virker godt for dig. Det virker som regel også godt for andre.

Husk vand i drikkedunken og vand til dig selv – hver dag.

Inspiration til madpakker.
Der er masser af inspiration at hente på nettet til madpakkerne.
Mejeriforeningen har lavet folderen ”kick i madkassen”, der kan bestilles gratis på www.mejeri.dk.
Arla har lavet en fin opdeling af mad i farver til inspiration i madkassen og hent mere inspiration til madkassen på www.arla.dk.
www.madklassen.dk og www.altomkost.dk er nogle af de mange inspirationskilder, der er til madkassen. Brug en stund, hvor du lader din inspirere og tal med dine børn om, hvad det er, de ønsker at få med.

Bøger:
Louisa Lorang: Madpakkebogen
Sif Orellana: Kram i madkassen.
Morten Skærved: Moderne madpakker

Arlas farvepalet til madkassen.

Grøn: agurk / peberfrugt / bladselleri / avokado / squash / ærter / broccoli / kiwi / pære
Rød: tomat / jordbær / radise / hindbær / kirsebær / ribs / tranebær / stikkelsbær
Gul: majs / peberfrugt / kartofler / melon / fersken / ananas / banan
Orange: abrikos / gulerod / appelsin / nektarin
Brun: dadler / figner / kokosnød / mandler / nødder
Blå: vindrue / brombær / blomme / oliven / solbær / svesker     www.arla.dk