Feder sukker?

Feder sukker?

Førhen lærte vi, at sukker ikke feder. Det gør fedt. Energimæssigt er der mere end dobbelt så meget energi i fedt i forhold til sukker. I dag spiser vi  svimlende meget sukker. I gennemsnit spiser alle danskere 41 kg sukker om året. Anbefalingerne siger: max 10 % af kulhydraterne må komme fra tilsat sukker. Det svarer til 18 kg om året.

Personligt så jeg gerne disse tal mindre. Men lad os i første omgang stile efter at ramme disse mængder – at skære ned fra de 41 kg til 18 kg.

Fedt på maven.

Vi kender begrebet en ”ølvom”. Den kommer af store indtag af alkohol, som er et meget hurtigt kulhydrat. På samme måde kan vi i dag se ”sukkervomme”, når vi kigger os omkring.

Når vi spiser sukker og hurtige kulhydrater i så store mængder, som vi gør, bliver vi hurtigt sultne og spiser sødt igen. Sukker mætter ikke ret længe. Når vi spiser så mange overflødige kalorier lagrer det som fedt i kroppen og typisk omkring maven. For mange skaber overforbrug af sukker også væskebinding i kroppen.

Hvad skal der til her og nu?

Det vigtigste er mad – at være mæt. Ingen bryder sig om at sulte.

Derfor er det vigtigt at spise 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Glem ikke din morgenmad. Det er dagens vigtigste måltid:

  • Gode proteiner: æg, mager ost, kødpålæg, magre mælkeprodukter mv.
  • Sunde fedtsyrer – mandler, nødder, kerner, evt. fiskepålæg eller fiskeolie tilskud i god kvalitet.
  • Langsomme kulhydrater – grøntsager, groft brød, havregryn.
  • Gem lyst brød, marmelade, pålægschokolade m.m. til særlige lejligheder, feks til weekend eller Ferie.

Alene dette vil hjælpe dig til at spise mindre sødt. Det er ikke for sent at lære at spise morgenmad også selvom du ikke har spist det i mange år. Start med at tage en enkelt bid. Vær tilfreds med det og gør det samme de næste 8-10 dage. 1 bid. Godt gået. Pludselig er du sulten og kan spise om morgenen.

Så meget sukker der plads til.

10 % svarer til:
Børnehavebørn 15 sukkerknalder pr dag = 30 g sukker = ca. 11 kg pr år
Teenagere          25 sukkerknalder pr dag = 50 g sukker = ca. 18 kg pr år
Kvinder               25 sukkerknalder pr dag = 50 g sukker = ca. 18 kg pr år
Mænd                 32 sukkerknalder pr dag = 64 g sukker = ca. 23 kg pr år