Spis ukrudtet i din have.

I denne tid eksploderer vores haver. Farvestrålende blomster, træer og buske med skønne blomster. Midt i alt dette vælter ukrudtet op. For nogen en torn i øjet, for andre en glæde. Noget ukrudt er mad. Her er en række forslag til ukrudt, som er enkelt og ugiftigt at sætte tænderne i.

Skvalderkål er en grøntsag, så du kan prøve at spise dig ud af dit ukrudtsproblem. De friske, sprøde skvalderskålskud smager lidt af gulerod og peber. Skvalderkål kan bruges som krydderurt og i alle retter, hvor man ellers ville bruge spinat. Skvalderkålen kommer frem i begyndelsen af april, og kan plukkes helt frem til september måned. De friske skud er fulde af vitaminer.

Mælkebøtter er en almindelig ukrudtsplante i græsplænen. Mælkebøtteblade er gode i salater og andre retter, hvor det passer med bladenes lidt bitre smag. Overdriv ikke, den bitre smag kan godt komme til at tage over.

Vær opmærksom på saften fra stænglerne, der kan give brune pletter på huden og tøjet, når den tørrer ind.

Brændenælder kan bruges til brændenældesuppe og tilberedes på samme måde som spinat. Hvis du brækker stilkene af lige over jorden, kan du plukke nælderne uden at brænde dig. Men brug havehandsker for en sikkerhedsskyld. Lægges brændenælderne i lunkent vand en halv times tid, brænder de næsten ikke bagefter.
Kilde: Haveselskabet
Brændenælder kan puttes i pandekagedejen, i brød, i tærter sammen med spinat. De kan bruges i suppe og i te.

Ramsløg smager som en blanding af hvidløg, porre/ purløg. Den er en fin krydderurt. Vokser i skoven og kan kendes på løgduften. Den kan fint vokse i haven. På www.årstiderne.dk er der en lang række forslag til hvordan ramsløg kan bruges i madlavning og bagning.

Giftige planter.
Vær vågen, når du plukker ramsløg. Vær sikker på, det er ramsløg.
Giftlinjen på Bispebjerg Hospital har i denne tid udsendt en advarsel. Liljekonvaller og Høst-tidløs/nøgen jomfru kan minde lidt om ramsløg.
Begge planter er giftige. Se mere: https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/alt-om-gift/planter-og-svampe/Sider/De-Mest-Giftige-Planter.aspx