Mad og særlig sensitivitet

At være særligt sensitiv kan også betyde at være særligt sensitiv overfor den mad, vi spiser.
Det kan være en større sensitivitet over for sukker eller bestemte madvarer. Det kan være farvestoffer eller tilsætningsstoffer. For nogle mennesker byder det imod at spise mad fra levende væsner.
Det er også vigtig at være opmærksom på de essentielle fedtsyrer.

walnuts

Symptomer på ustabilt blodsukker:

  • let til tårer
  • Vrede
  • Indre uro, der kan være svær at forklare.
  • Angst.
  • Trang til sødt.
  • Hovedpine.
  • Ubehag hvis et måltid springes over.
  • Kvalme eller madlede om morgenen.
  • Træthed
  • Søvnproblemer.
  • Kolde hænder eller fødder
  • Rysten.
  • m.m.

Det er derfor vigtigt at spørge sige selv – hvornår har jeg spist? Og hvad har jeg spist? Når disse reaktioner melder sig. Handler det i virkeligheden om, at der mangler mad?
Spiser jeg tilstrækkeligt mange måltider, så mit blodsukker er stabilt?

Essentielle fedtsyrer:
Essentielle fedtsyrer har afgørende betydning for vores hjernefunktion. De kommer især fra fede fisk og fra planteriget f.eks. hørfrø, raps, valnødder.

Symptomer på mangel på essentielle fedtsyrer:

  • hyppig vandladning
  • tør hud, tørt hår
  • bløde eller skøre negle
  • atopisk eksem
  • syns symptomer
  • læseproblemer
  • opmærksomhedsproblemer
  • søvnproblemer
  • følelsesmæssige problemer – uligevægt
  • angst, spændinger, humørsvingninger

Nogle af disse symptomer ligner til forveksling ustabilt blodsukker. Her er det vigtig at give sig selv et ”olietjek”. Får jeg fisk nok? Får jeg fede fisk? Er der behov for fiskeoliekapsler? Hvilke olier bruger jeg til stegning og til salater? Spiser jeg kerner, nødder og frø?

Vegetar eller kødspiser:
Der vil være nogle særligt sensitive mennesker, for hvem det byder i mod at spise mad, der kommer fra levende væsner. Som vegetar er det vigtigt at sikre sig den rette kostsammensætning omkring protein, fedt og kulhydrat. Også her er det vigtigt at kigge på, hvilke fedtstoffer der steges i, om der spises nødder, kerner og frø.

Vil du vide mere om særlig sensitivitet?
www.hsp-foreningen.dk og på www.sensitiv.dk