Tid til bær

Bærrene er over os. Det er næsten slut med de søde, saftige, lækre danske jordbær, som har glædet vores munde og maver i mange måneder. Fik du puttet jordbær i fryseren fra egen have eller var du en tur på selvpluk. Selvom vi kan købe importerede jordbær året rundt, så er der ingen tvivl. De danske jordbær smager fantastisk og er med til at understrege sæsonen. De er værd at vente på og glæde sig til.

Hindbær, stikkelsbær, solbær, ribs, blåbær, kirsebær. Vi har mange dejlige bær i Danmark. Lige nu bugner det med brombær.

Familieoplevelse:

Det kan være en hyggelig familieaktivitet at tage på selvpluk, når det er jordbærtid – at tage sig tiden til at samles omkring bordet og nippe bærrene og være med til at putte i poser og fryse ned. Det samme gælder brombær. På med tøjet og ud i naturen sammen – finde der krat der bugner at lækre bær. Det kan blive en skøn søndagsaktivitet i denne tid.

Spis 600 g frugt og grønt hver dag – og husk bærrene.
Personligt synes jeg, at kostrådet med ”6 om dagen” er det bedste kostråd, vi har. I den sammenhæng er det vigtigt at tilføje, ”husk bærrene” – gør det til en vane, at spise bær hver dag. I denne tid er det let. Læg allerede nu bær i fryseren, så du har til senere på året.

Om bær:
Generelt er bær næringsrige med et lavt kJ indhold. De indeholder mange vitaminer/antioxidanter og er dermed gode og sunde for vores krop, hjerne og celler.

Brombær: rige på fibre og fytokemikalier
Jordbær: rige på C-vitamin, kalium, fibre og fytokemikalier.
Hindbær: rige på fytokemikalier, virker betændelseshæmmende
Blåbær: gode for hjerte, hjerne, hud og øjne. Blåbær modvirker forskellige former for kræft. De indeholder mange C- og E-vitaminer og mange fibre. Antioxidanter er bl.a. med til at give bærrene den smukke blå farve.
Kirsebær: er en stenfrugt.
Tranebær: rige på fytokemikalier. Virker betændelseshæmmende – specielt gode ved urinvejsinfektioner. Undgå tranebær, hvis du spiser blodfortyndende medicin.
Solbær: meget rige på C-vitamin

Tips:
Det er enkelt at bruge bær:
– bland bær i en skål med yoghurt naturel
– bland bær i smoothies, sammen med f.eks. ½ banan, yoghurt eller mælk.
– drys bær på havregrynene eller havregrøden
– blend bær til en cremet masse og server den til is.
– Spis bær og hytteost til din frokost eller til et lille mellemmåltid
– Brug bær i desserter.
– Vær opfindsom og brug bær i salat.